Gasztronómia
A szarvasgomba tisztítása
5-10 percre áztassuk hideg vízbe a gombát, jól átmossuk és egy kefével erőteljesen lekeféljük. Ezután egy papírtörlőn lecsöpögtetjük.
A trifla tárolása, tartósítása
A friss szarvasgomba 8-10 napig tárolható a hűtőszekrény alsó részében oly módon, hogy egy hermetikusan zárható műanyag edénybe helyezzük és papírtörlővel letakarjuk. A papírtörlőt minden nap cseréljük ki. Tárolás előtt a gombát ne mossuk meg.
Ha hosszabb időre szeretnénk tartósítani a szarvasgombát, akkor tehetjük mélyhűtőbe. A triflát csomagoljuk be alufóliába és helyezzük egy jól zárható műanyag edénybe vagy üvegbe. A kiolvasztott triflát ½ órán belül fel kell használni, mert egyébként elszáll az illata.
Másik módszer a tartósításra az alkoholos megoldás, de ennél a megoldásnál a trifla íze és illata megváltozik.
A következőkben néhány tippet, egyszerűen elkészíthető triflás receptet osztanék meg.
1. Tojást egy éjszakára tegyünk zárt dobozba szarvasgomba mellé hűtőszekrénybe és takarjuk le papírtörlővel. Másnap reggel készítsünk belőle tükörtojást. Különleges, kellemes ízű reggelink lesz. A tetejére reszelhetünk is a szarvasgombából. Készítsünk mellé pirítóst, amit kenjünk meg az alábbiak szerint elkészített vajjal.
2. Triflás vaj:
- 9 dkg friss reszelt szarvasgomba
- 10 dkg minőségi vaj
- 1 kávéskanál konyak
- ¼ villával szétnyomkodott marhahús leveskocka
3. Kerek camembert sajtot vágjunk fel 3 részre, mintha tortát töltenénk meg. A töltelék most reszelt szarvasgomba lesz. Tegyük alufóliába és hagyjuk összeérni az ízeket egy éjszaka alatt hűtőszekrényben. Másnap szeleteljük fel és kínáljuk vele vendégeinket egy jó minőségű rosé bor kíséretében. (Deák Attila receptje)
4. Lángos
- 2 pohár kefír
- 2 tojás
- 1 élesztő
- 85 dkg fehér liszt
- kb 1 kefíres pohár tej, amibe az élesztőt elkeverjük + annyi amíg a megfelelő lángos állagot elérjük
Bő olajban megsütjük a lángosokat, gazdagon megkenjük tejföllel és bőven megszórjuk reszelt triflával. (Deák Attila receptje)
5. Libamájas trüffel
Hozzávalók:
- 0,25 kg sült libamáj
- 0,10 kg szarvasgomba
Hideg sült libamájat apró kockákra vágunk. 1/3 részét villával összetörjük és sót, finomra vágott friss szarvasgombát, frissen őrölt fehérborsot, pár csepp konyakot és Tokaji Aszút keverünk bele. Elkeverjük a 2/3 rész darabolt májjal, majd falatnyi golyócskákat formálunk belőle és hűtőbe tesszük. A megkeményedett libamáj golyókat finomra vágott szarvasgombába hempergetjük. Koktél-partin vagy étkezés előtti ízelítőként szolgáljuk fel, pezsgő vagy Tokaji Aszú kíséretében. (Kalla Kálmán, a budapesti Gundel étterem konyhafőnöke eredeti receptje)
Nagyon jó szarvasgombás receptekre leltem a https://gasztroabc.hu/ oldalon. Ha az oldal keresőjébe begépeljük a „szarvasgombás ételek”szöveget kidob jó pár könnyen elkészíthető és bonyolultabb receptet.